Składniki:
- 4-8 fietów ryby morskiej o białym mięsie
- 1 duża cebula
- 1 czerwona papryka
- 2 nieduże cytryny
- 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżka curry
- 1 łyżka przyprawy ostryż
- 1 szklanka mleka
- ½ szklanki oleju
- sól i pieprz
Składniki:
Składniki:
Kruche ciasto migdałowe:
• 100 g przesianej maki.
• szczypta proszku do pieczenia,
• 75 g zmielonych migdałów,
• 1 żołtko.
• 1 opakowanie cukru waniliowego,
• 2 łyżki cukru,
• szczypta soli.
• 75g schłodzonego masła lub margaryny
• pokrojonych w wiórki
Masa:
• 4 limetki lub cytryny,
• 2 jajka,
• 200 g śmietany kremówki (min. 30%).
• 80 g cukru.
• 1 opakowanie żelatyny,
• 500 g wiśni ze słoika,
• 1 i 1/2 opakowania czerwonej galaretki,
• 40 g koniaku
Poza tym:
1 natłuszczona tortownica (o 28 cm),
1 natłuszczona blacha
Składniki:
Składniki: • 4 kawałki szczupaka • kilka gałązek bazylii • sól, pieprz • olej • ćwiartki cytryny do ozdoby Sposób przyrządzenia: Rybę oskrobać z łusek, oprawić, umyć, pokroić w dzwonka. Kawałki szczupaka natrzeć olejem, posolić i popieprzyć, ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub w brytfannie, włożyć gałązki bazylii, przykryć. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C…
Składniki: 500g brokułów 2 łyżeczki sezamu 1 łyżką oleju z oliwek 10 cieniutkich plasterków cytryny sól Sposób przyrządzenia: Plasterki cytryny obsypać z dwóch stron solą i pozostawić na 30 minut. Ugotowane brokuły ułożyć w różyczkach na talerzu, pokropić olejem, poukładać plasterki cytryny ( między różyczki ), posypać sezamem.