Składniki:
Kruche ciasto migdałowe:
• 100 g przesianej maki.
• szczypta proszku do pieczenia,
• 75 g zmielonych migdałów,
• 1 żołtko.
• 1 opakowanie cukru waniliowego,
• 2 łyżki cukru,
• szczypta soli.
• 75g schłodzonego masła lub margaryny
• pokrojonych w wiórki
Masa:
• 4 limetki lub cytryny,
• 2 jajka,
• 200 g śmietany kremówki (min. 30%).
• 80 g cukru.
• 1 opakowanie żelatyny,
• 500 g wiśni ze słoika,
• 1 i 1/2 opakowania czerwonej galaretki,
• 40 g koniaku
Poza tym:
1 natłuszczona tortownica (o 28 cm),
1 natłuszczona blacha
Sposób przyrządzenia:
Składniki ciasta zagnieść. Ciasto owinąć folią i wstawić do lodówki na 30 minut. Ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką, wykroić krążek (o 36 cm) i przełożyć do tortownicy. Z pozostałej porcji ciasta za pomocą szablonu wykroić listki, ułożyć na blasze. Ciasto i listki piec ok. 15 minut w temp. 200°C. Limetki sparzyć i wyciąć ze skórki cienkie wiórki. Z miąższu wycisnąć sok. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, śmietaną i sokiem z limetek na puszystą masę. Dodać rozpuszczoną żelatynę. Masę schłodzić. Na upieczonym cieście rozłożyć osaczone wiśnie. Przygotowaną galaretką zalać owoce. Do tężejącej masy śmietanowej dodać pianę z białek, ostrożnie wymieszać i rozłożyć na stężałej galaretce. Tort Polać polewą i udekorowac według uznania. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
1 comment for “Tort z wiśniami i kremem cytrynowym”