Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: cytryna

Fenkuł z sosem cytrynowym**

Składniki: 2 fenkuły 200ml śmietany sojowej sok z 1 cytryny sól i pieprz Sposób przyrządzenia: Umyć fenkuł, przekroić na pół, usunąć twardy głąb, młode , zielone pędy zostawić do dekoracji. Resztę pokroić w cienkie plasterki i usmażyć na oleju ( ok. 10 min. ).Dodać śmietanę i sok z cytryny, podawać na ciepło, udekorowane młodymi pędami..

Grog tradycyjny

Składniki: – 50 ml alkoholu (whisky, ginu, brandy, rumu lub araku) – 3 łyżeczki cukru – 0,5 cytryny – 1 goździk – szczypta cynamonu – 150 ml wody Cukier rozpuścić w wodzie, wcisnąć do niego sok z cytryny, dodać przyprawy i alkohol. Podgrzć do wrzenia. Podawać bardzo gorący, w szklance z metalowym uchwytem.

Bison Sour

Składniki: – 50 ml wódki żubrówki – sok z 0,5 cytryny – 1 łyżeczka cukru pudru – 1 chlust wytrawnego wermutu – 1 plasterek cytryny – 1 plasterek pomarańczy Przyrządzić w szklanicy barmańskiej, odcedzić od lodu, podawać w kieliszku od sours, ze słomką. Dekorować konikiem z plasterka z pomarańczy, do napoju włożyc plasterek cytryny ze…