Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: cytryna

Likier cytrynowy

Składniki: 5 cytryn /dokładnie umyć, nie polewać gorącą wodą!/0,25 litra spirytusu 200 gram cukru Sposób przyrządzenia:Cytryny obrać ze skórek tak, aby ściąć jak najmniej białej spodniej części. Skórki zalać spirytusem i pozostawić na 7 dni. Po tygodniu odlać wyciąg, skórki wyrzucić. 200 g cukru wymieszać z 300 ml gorącej wody. Roztwór wystudzić i zmieszać z…

Nalewka Góralska Zimowa

Składniki: 1 l spirytusu 1 l wody 8 cytryn goździki szczypta gałki muszkatołowej 1 szklanka rumu 900 g miodu Sposób przyrządzenia: Wodę doprowadzić do wrzenia, dodać goździki i gałkę muszkatową, gotować około 10 minut, schłodzić do temperatury 40 stopni C. W tak przygotowanej wodzie rozpuścić miód, przelać do słoja. Z dokładnie umytych cytryn cienko skroić…

Ananas w aromatycznym syropie

Składniki: 2 duże ananasy 1 cytryna 6 szklanek wody 0,5 k cukru 1/3 szklanki wiśniaku Sposób przyrządzenia: Ananasy obieramy i kroimy na 1-centymetrowe pół plastry, skrapiamy sokiem z cytryny Wodę z cukrem gotujemy przez 3 minuty usuwając ewentualną pianę. Plastry ananasa wkładamy do sterylnych słoików i zalewamy gorącym syropem wymieszanym z alkoholem i odrobiną otartej…

Nalewka plebana

Składniki: 12 cytryn 1 litr miodu lipowego lub wrzosowego 1 litr wódki 1 litr węgierskiego  Tokaju 1 litr spirytusu 2 goździki 2 ziarna kardamonu Sposób przyrządzenia: Wycisnąć sok z cytryn i połączyć z pozostałymi składnikami.  Przelać do 5 litrowego gąsiora, szczelnie zamknąć. Odstawić na 30 dni, kilkakrotnie mieszając w tym czasie zawartość. Po tym okresie…