Składniki 1 szkl. wody szczypta soli ½ łyżeczki cukru 3 łyżki kaszki kukurydzianej łyżeczka masła szczypta cynamonu banan łyżeczka powideł Sposób wykonania: Do wrzącej wody wsypać kaszę, doprawić do smaku solą, cukrem oraz cynamonem i trzymać na małym ogniu około 3 minut cały czas mieszając. Po tym czasie dodać masło i dokładnie wymieszać. Przed podaniem…
Tag: cynamon
Drób
Kapłon pieczony z migdałami
by Maria Burakowska • • 0 Comments
Składniki 1 kapłon 20 dag migdałów 10 dag masła 6 łyżek miodu ½ łyżeczki cynamonu sól pieprz Sposób wykonania: Kapłona zalać osoloną wodą i odstawić na 15 minut. Po tym czasie go odcedzić i oprószyć solą zewnątrz i wewnątrz. Przełożyć do brytfanny wysmarowanej masłem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni na około 1,…
Rum
Grzaniec rumem pachnący
by Grażyna Pszczoła • • 0 Comments
Składniki: 4 szklanki czerwonego słodkiego wina 4 szklanki wody niegazowanej 2 kieliszki rumu 2 cytryny pokrojone na ćwiartki 1 łyżeczka cynamonu 8 łyżeczek kawy rozpuszczalnej cukier do smaku Sposób przyrządzenia: Wino, wodę, kawę i cynamon dokładnie wymieszać, podgrzać. Wlać do szklanego naczynia, wystudzić, dodać rumu. Wszystko dokładnie wymieszać. Gotowy napój przelać do wysokich szklanek. Do…
Zupy
Zupa migdałowa z ryżem
by Artur Kiełczewski • • 0 Comments
Składniki: 10 dkg ryżu 25-30 dkg migdałów 1 litr tłustego mleka 1 łyżeczka cynamonu 2-3 łyżki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 5 łyżek rodzynek sól 2 łyżki masła Sposób przyrządzenia: Ryż ugotować na sypko dodając łyżkę masła. Migdały sparzyć , obrać ze skórki zmielić w maszynce. Podlać troszkę wodą aby nie powstał olej. Zagotować mleko…
Grzyby
Grzyby zatopione w jajkach
by Sara Rykowska • • 0 Comments
Składniki: 4 jajka 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mleka 2 jabłka 1 łyżka cukru szczypta soli szczypta cynamonu 2 dag masła Sposób wykonania: Do mleka dodać mąkę, żółtka oraz szczyptę soli i całość dokładnie wymieszać po czym dodać białka ubite na sztywną piane, delikatnie połączyć. Następnie obrane banany i jabłka pokroić w plasterki, które…