Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: cukinia

Cukinia zapiekana z wędzoną makrelą i parmezanem

Składniki: 1 wędzona makrela 1 cukinia 2 pomidory 10 dkg tartego parmezanu tarta bułka sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Wędzoną makrelę podzielić wzdłuż na połowę, oczyścić jamę brzuszną, dokładnie usunąć ości, pokroić na kawałki i długości takiej jak grubość cukinii. Cukinię i pomidory pokroić w plastry, przyprawić. Na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia ułożyć plastry cukinii,…

Grzanki ze smażoną cukinią i pomidorami

Składniki: 12 kromek bułki wrocławskiej 24 plastry cukinii 12 plastrów pomidora 12 plasterków sera topionego gouda 2 jajka 1 szklanka mleka 3 łyżki mąki kukurydzianej lub pszennej sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Jajka zmiksować z mlekiem i przyprawami. Plastry cukinii przyprawić,  moczyć w mleku i dokładnie obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej, usmażyć na złoty…

Cebula faszerowana tofu, szpinakiem i pieczarkami

Składniki: 20 dkg tofu 20 dkg pieczarek 15 dkg rozdrobnionego szpinaku 15 dkg tartej bułki 2 łyżki oliwy cebula sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Pieczarki oczyścić, drobno pokroić, podobnie pokroić tofu.  Dobrać odpowiednią ilość cebul. Cebulę obrać , ściąć wierzchołek, używając noża i łyżeczki wydrążyć jej środek. Wydrążone kawałki cebuli posiekać. Na patelni rozgrzać olej, dodać…

Sos warzywno grzybowy do makaronu

Składniki: 1 czerwona papryka 1 duża cebula ½ cukinii 2 duże pieczarki 40 dkg pokrojonych pomidorów konserwowanych 2 żąbki czosnku 1 szklanka czerwonego wina 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki oliwy sól, pieprz, zioła Sposób przyrządzenia: Na dużej patelni rozgrzać oliwę. Dodaj obraną, pokrojoną w kostkę cebulę, oczyszczoną, pokrojoną grubo paprykę, pokrojoną w plastry cukinię…

Dodatek do ryb z cukinii/wegetariańskie danie

Składniki: 2 duże cukinie 3 średnie czerwone cebule 15 dkg masła 4 torebki ryżu szczypta mielonej czerwonej papryczki chilii 2 szklanki bulionu grzybowego sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Cebulę obrać, pokroić w  kostkę i udusić na maśle, dodać umytą, obraną pozbawioną gniazd nasiennych cukinię, pokrojoną w kostkę. Całość zalać bulionem grzybowym, tak by przykrywał…