Składniki: ½ szkl cukru 5 żółtek 1 szkl białego wytrawnego wina Sposób wykonania: Do żółtek wsypać cukier i całość utrzeć do białości. Wówczas wlać wino i gotować w kąpieli wodnej cały czas ubijając do zgęstnienia sou. Gdy sos zacznie się podnosić jest gotowany do podania.
Tag: cukier
Porady i Ciekawostki
Cukrowy karmel
by Danuta Przybyszewska • • 0 Comments
Składniki: ½ kg cukru 1 szkl wody Sposób wykonania: Do rondelka wsypać cukier i podgrzewać na małym ogniu aż stanie się płynny. Wówczas wlać wodę i cały czas mieszając nadal podgrzewać. Kiedy masa stanie się jasnokarmelowa sos można zdjąć już z ognia. W takiej postaci najlepiej nadaje się do deserów. Jednak jeśli chcemy użyć go…
Porady i Ciekawostki
Marchewka Ewy
by Ewa Orzeł • • 0 Comments
Składniki: 2 łyżki masła 450 g marchewki 1 łyżka cukru sól pieprz butelka wody mineralnej Vichy Sposób wykonania: Na rozgrzane masło wrzucić obraną marchewkę pokrojoną na plasterki. Oprószyć ją solą, pieprzem oraz cukrem. Całość wymieszać i wlać tyle wody aby marchewka cała nią była zakryta. Doprowadzić do wrzenia i gotować do miękkości co jakiś czas…
Porady i Ciekawostki
Winne jabłka
by Izabella Kosowska • • 0 Comments
Porady i Ciekawostki
Sos z kąpieli wodnej
by Bartek Rudzki • • 0 Comments
Składniki: 3 żółtka 2 łyżki cukru szczypta soli 1 szkl wrzącego mleka ¼ łyżeczki esencji waniliowej Sposób wykonania: Żółtka roztrzepać w kąpieli wodnej po czym nie przerywając mieszania dodawać cukier oraz sól. Następnie wlewać stopniowo mleko. Gotować nadal w kąpieli wodnej aż sos zgęstnieje. Wówczas zdjąć go z ognia, ostudzić i dodać esencję waniliową do…