Składniki: • 15 łyżek cukru • 200g orzechów włoskich Sposób przyrządzenia: Podprażyć cukier na patelni, po chwili dodać niewielką ilość wody, mieszać, by cukier się rozpuścił. Podgrzewać na małym ogniu, aż zrobi się karmel. Wrzucić orzechy i mieszać tak, by karmel obkleił każdy kawałek orzecha. Wykładać na talerz polany oliwą. Przepis został nadesłany na Drugą…
Tag: cukier
Mieszanki do grilla
Mieszanka przyprawowa
by Administrator • • 0 Comments
„Jerk Spice Mix”- pochodząca z Karaibów mieszanka przyprawowa. Mięso należy natrzeć mieszanką na kilka godzin przed pieczeniem na grillu. Nadaję się chyba do wszystkiego. Składniki: • 2 łyżki mielonego imbiru • 2 łyżki mielonej papryki • 1 łyżka granulowanego czosnku • ½ łyżeczki pieprzu Cayenne • ½ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu • 1 łyżeczka…
Wódka
Flip na wódce
by Administrator • • 1 Comment
Składniki: – 50 ml czystej wódki – 20 ml soku pomarańczowego – 1 jajko – 1 łyżeczka cukru Przyrządzić w shakerze, odcedzić od lodu. Podawać w kieliszku cocktailowym, ze słomką.
Dodatki
Żurawiny do mięsa
by A. • • 0 Comments
Skład: 1 kg żurawiny 1/2 kg cukru Sposób wykonania: Żurawiny przebrać, przemyć i wrzucić do rondla trochę rozgnieść łyżka. Smażyć na małym ogniu, a gdy puszcza sok wsypać cukier. Smażyć aż będą szkliste. Gorące nakładać do wyparzonych słoiczków, zakręcić i odwrócić do góry dnem. Podawać do mięsa i drobiu, do surówek i sałatek.