Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: cista

Torcik z biszkoptów Sylwii

Składniki:

  • budyń waniliowy
  • 25dkg masła
  • 10 dkg cukru pudru
  • czekolada
  • 1/2 litra mleka
  • 2 opakowania biszkoptów
  • migdały ok 10dkg
  • 35ml rumu


Sposób przyrządzenia:

Budyń wymieszać z czterema łyżkami mleka, resztę mleka zagotować, dodać budyń, i mieszając zagotować, wystudzić. Na tortownicy ułożyć biszkopty, oblać rumem.
Utrzeć cukier puder z masłem, dodać przestudzony budyń i powoli ucierać. Cienką warstwą posmarować biszkopty. Rozłożyć kolejną warstwę biszkoptów, skropić rumem i dać krem. Czynność powtarzać do wykończenia składników, pamiętając by ostatnią warstwą był krem. Resztą rumu obtoczyć boki tortu. Kilka biszkoptów pokruszyć drobniutko, dodać startą czekoladę oraz część migdałów i posypać wierzch oraz boki. Przed podaniem zrobić na każdym kawałeczku kleksa z bitej śmietany i wbić w niego cały migdał.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta przez Sylwia

Tort z galaretką i owocami

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 pojemniki (po 20 dag każdy) śmietany kremówki
  • 1 torebka (2 dag) żelatyny
  • 2 galaretki o różnych kolorach (np. agrestowa i pomarańczowa )
  • tłuszcz i mąka do formy
  • owoce do dekoracji

Read more →

Lekki, łatwy w wykonaniu torcik jabłkowy

Składniki: 25 dag margaryny 4 jajka 2 białka szklanka cukru cukier waniliowy łyżeczka proszku do pieczenia 30 dag mąki kisiel cytrynowy 1kg jabłek łyżeczka soku z cytryny Sposób przyrządzenia: Margarynę utrzyj na puch z 3/4 cukru. Ubijając kolejno dodawaj po 1 jajku, na koniec masę połącz z cukrem waniliowym, mąką i proszkiem do piecz. Dokładnie…

Tort miś

Składniki:
Biszkopt:

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 14 łyżek cukru
  • 9 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 6 jajek
  • 4,5 łyżeczki wody
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

  • 2 szklanki mleka
  • 250g margaryny
  • 7 łyżek cukru
  • 30g mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka kakao
  • 0,5 op. cukru wanilinowego