Składniki:
- 25 dag margaryny
- 4 jajka
- 2 białka
- szklanka cukru
- cukier waniliowy
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 30 dag mąki
- kisiel cytrynowy
- 1kg jabłek
- łyżeczka soku z cytryny
Sposób przyrządzenia:
Margarynę utrzyj na puch z 3/4 cukru. Ubijając kolejno dodawaj po 1 jajku, na koniec masę połącz z cukrem waniliowym, mąką i proszkiem do piecz. Dokładnie wymieszaj. Około 2/3 ciasta rozsmaruj w natłuszczonej, wysypanej bułką tartą tortownicy. Ubij pianę z białek z resztą cukru i sokiem z cytryny. Wymieszaj z proszkiem kisielowym. Rozsmaruj na cieście. Na tym ułóż pokrojone na cząstki jabłka. Zalej resztą ciasta, wyrównaj powierzchnię. Ciasto wstaw do piekarnika i piecz około 45-50 minut. Gotowe ostudź, wyjmij z formy. Polecam jest pyyyyszne
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Margaretka