Składniki:
- 10 dag maki pszennej
- 10 dag mąki ziemniaczanej
- ½ szkl. musu z jabłek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 gruszki
- 4 jajka
- sok z cytryny
- ½ l jogurtu
- 2 łyżki żelatyny
Biszkopt:
Biszkopt orzechowy:
Masa malinowa:
Masa budyniowa:
Składniki: ser twarogowy 1/2 kg białka jaj 10 sztuk cukier 20 dag masło 1/2 kostki mąka 10 dag skórka z cytryny 2 łyżki cukier waniliowy 1 opakowanie rodzynki 20 dag Sposób przyrządzenia: Ser twarogowy należy utrzeć, następnie dodać do niego piane ubitą z 5 białek, cukier, miękkie masło, startą skórkę z cytryny oraz cukier waniliowy.…
Składniki:
Krem:
Sposób wykonania:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać porcjami cukier i ubijać jeszcze przez 15 minut. Dwie tortownice wyłożyć pergaminem, przełożyć masę białkową. Suszyć bezy 2 godziny w 100 st. W tym czasie żelatynie rozpuścić w 3 łyżeczkach wrzątku. Kremówkę ubić z resztą składników. Ananasa obsączyć. Mandarynki podzielić na cząstki, kiwi obrać i pokroić na plasterki. Na bezie rozłożyć 2/3 owoców i kremu, przykryć drugą bezą, posmarować resztą kremu. Udekorować tort startą czekoladą i pozostałymi owocami. Chłodzić 3 godziny w lodówce. Bardzo smaczny polecam gorąco!
Przepis nadesłany na Letni konkurs Prymat przez Renata Kałużna
Ciasto: 4 jajka 1 szk. cukru-pudru 3/4 szklanki mąki 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju 2-3 łyżki ciepłej wody 1 łyżka proszku do pieczenia 1 op. cukru waniliowego Krem: 1 puszka ananasów 1 opakowanie budyniu śmietankowego 0,5 szklanki cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szklanka wody 200 g masła Krokant: 1 łyżka masła…