Pyszny torcik, byliśmy latem w górach i nazbieraliśmy tyle jagód, że i na ciasto starczyło.
Składniki:
• budyń waniliowy dwie sztuki ugotowane w 700 ml mleka
• masło 1 kostka
• cukier 1/2-3/4 szklanki
• jagody 1 szklanka
• galaretka o smaku owoców leśnych 2 sztuki
Ciasto:
• margaryna 1/2 kostki
• jajka 2 sztuki
• mąka 3/4 szklanki
• kakao 2 łyżki
• cukier puder 3/4 szklanki
• proszek do pieczenia
• woda 2 łyżki
Sposób przyrządzenia:
Margarynę, cukier, kakao, wodę rozpuszczamy w garnku na ogniu – musi powstać jednolita masa.
Do reszty dodajemy mąkę, proszek, żółtka i ubitą pianę z białek. Wylewamy do tortownicy i pieczemy około 30-40 minut w tempo 190’C. Studzimy i kroimy na dwa blaty. Budyń studzimy. Margarynę albo masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy po łyżce budyń i dalej ucieramy.
Odkładamy 5 łyżek masy. Odkładamy dwie łyżki jagód a resztę wrzucamy do pozostałej masy waniliowej. Dokładnie mieszamy. Na blat czekoladowy wykładamy masę z jagodami i przykrywamy drugim blatem. Na wierzch dajemy odłożoną masę bez owoców i posypujemy jagodami. Całość zalewamy tężejącą galaretką (rozpuszczamy w 750 ml wody).
Przepis nadesłany na konkurs „Muza Ramsaye” przez Ewelosa
Read more →