Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: cista

Torcik winogronowo-gruszkowy

Składniki: ciasto • 5 jajek • 1 szklanka cukru • 1 szklanka mąki • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 1 łyżka margaryny • 1 łyżka tartej bułki nadzienie • 2 białka • 1 szklanka śmietany kremówki • 3 łyżki cukru • 150 ml jogurtu waniliowego • 1 mała kiść jasnych winogron • 4 gruszki…

Tort śmietanowo-cytrynowy

Składniki:

  • 150 q mąki
  • 4 jajka
  • 50 g maki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 175 g cukru
  • 150 g cukru pudru
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 1/2 l zsiadłego mleka
  • 150 g kwaśnej śmietany
  • 600 ml śmietany kremówki
  • sól
  • 8 łyżek soku pomarańczowego
  • 3 cytryny
  • 50 g pałeczek migdałowych
  • listki melisy
  • tłuszcz do formy

Tort jabłkowy

Ciasto:

  • 1 gotowy spód biszkoptowy,
  • 150 g konfitur z malin

Masa i dekoracja:

  • 250 ml białego wina,
  • 370 g cukru,
  • 1 i 1/2 laski cynamonu,
  • 4-6 goździków,
  • 1 kg jabłek,
  • 24 płaskie łyżeczki żelatyny,
  • 400 g twarożku śmietankowego,
  • sok i starta skórka z 1 cytryny.
  • 60 ml calvadosu,
  • 750 ml śmietany kremówki,
  • 12 mrożonych malin,
  • 15 g pistacji,
  • 10 g wiórków czekoladowych

Torciki z białym musem czekoladowym

Składniki: • 125 ml śmietany kremówki • 1 białko • 12,5 dag białej czekolady • 10 dag ciemnej czekolady • 20 gotowych babeczek z kruchego ciasta • 2 łyżki wiórków z białej czekolady • 1 łyżeczka kakao w proszku Wykonanie: Śmietanę ubić. Białko też ubić na sztywną pianę. Białą czekoladę pokroić, roztopić w gorącej kąpieli…

Torciki pomarańczowe z jogurtem

Składniki: • 2 pomarańcze • 6 jaj • 25 dag cukru • 25 dag zmielonych migdałów • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 1 owoc granatu • 150 ml jogurtu • około 25 listków mięty Wykonanie: Pomarańcze umyć, włożyć do wrzącej wody i gotować około 90 minut, wyjąć i wystudzić. Piekarnik rozgrzać do 190ºC. Pomarańcze…