Składniki:
Ciasto:
- 40 dkg mąki pszennej
- 1 jajko
- ¼ szklanki wody mineralnej gazowanej
- ¼ szklanka mleka
- 2 łyżki oliwy
- sól do smaku
Farsz:
- 50 dag piersi z drobiu
- 15 dkg pieczarek
- 1 mała cebula
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz
Składniki:
Ciasto:
Farsz:
Witam serdecznie, poniżej przepis na moje ulubione pierogi które każdy z łatwością przygotuje! Zasmakują wszystkim tym, którzy lubią kulinarne eksperymenty i poszukują nowych smaków. Podaję składnik oraz przygotowanie zarówno ciasta jak i farszu. Najlepiej jest zacząć od przygotowania ciasta, które jest podstawą przepisu.
Składniki :
Ciasto :
Farsz :
Sposób przyrządzenia:
Ciasto :Należy mieszać mąkę, masło, żółtko i sól jednocześnie dodając wodę. Po zagnieceniu ciasta rozwałkować je na stole. Najlepiej jest posypać lekko mąką miejsce wałkowania ciasta – nie będzie się ono w ten sposób przyklejało do stołu. Ciasto nie może być ani za grube ani za cienkie tak, żeby nie rozpadało się przy jego sklejaniu. Czas na wykrojenie z ciasta kółek – można wyciąć je np szklanką lub kupić w sklepie specjalna foremkę do wykrajania i sklejania pierogów.
Farsz : Szynkę pokroić bardzo drobno, dodać do niej ser surowe jajko i gałkę muszkatołową. Całość wymieszać i dodać bułkę tartą w takiej ilości żeby farsz zyskał gęstą konsystencję. Mamy już gotowe ciasto i farsz, na każde kółko należy nałożyć trochę farszu i skleić pierogi. Farszu nie można nałożyć za dużo gdyż wtedy ciężko jest zakleić pierożki i mogą się one rozpaść. Sklejając pierożki, zaginaj lekko ciasto. Pierożki gotować w osolonym wrzątku.
Podawać same, z roztopionym masłem lub z sosem samodzielnie
przygotowanym (ketchup+majonez) lub kupnym.
Przepis nadesłany na konkurs „ II Pirogowy konkurs Pychotki ” Beata Turczyńska