Składniki:
Ciasto:
- 40 dkg mąki pszennej
- 1 jajko
- ¼ szklanki wody mineralnej gazowanej
- ¼ szklanka mleka
- 2 łyżki oliwy
- sól do smaku
Farsz:
- 30 dkg mieszanego mięsa mielonego
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki rodzynek sułtańskich
- sól, pieprz, papryka do smaku
- posiekana natka pietruszki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka oleju
Sposób przyrządzenia:
Mąkę przesiać i wymieszać z odrobiną soli. Mleko wymieszać z wodą mineralną. Składniki ciasta wrzucamy do malaksera, i mieszamy na wysokich obrotach. Po 2 min wyjmujemy doskonale wyrobione ciasto. Wyrabianie ręczne jest bardziej pracochłonne. Na stolnicy mieszamy wszystkie składniki ciasta do momentu aż będzie ono „odstawało” od dłoni. Gotowe dzielimy na porcje (aby nie wysychało) i za pomocą wałka rozwałkujemy płaty.
Cebulę i czosnek posiekać drobno. W rondlu rozgrzać olej, dodać czosnek i cebulę, smażyć aż staną się szkliste, dodać rodzynki i po minucie dodać mięso, dusić na małym ogniu aż mięso zbrązowieje, schłodzić, dodać posiekaną natkę pietruszki, przyprawy, jajko, dokładnie wymieszać.
Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy zgrabne krążki, nadziewamy przygotowanym wcześniej farszem, zlepiamy brzegi, karbujemy je palcami. Tak przygotowane pierogi rozkładamy na wyłożonej ściereczką tacy. Gdy są zrobione wszystkie, gotujemy, wrzucając na wrzącą, osoloną wodę. Od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię, gotujemy przez 5-6 min (czas gotowania zależy od wielkości pierogów)
Przepis nadesłany na konkurs „ II Pirogowy konkurs Pychotki ” Gabrysia Radosz