
Składniki:
• 10 dag pistacji
• 20 dag mąki
• 15 dag masła
• 15 dag cukru
• 1 cukier waniliowy
• 2 żółtka
• sól
• 1 opak. białej polewy czekoladowej
• owoce kandyzowane i pistacje do dekoracji

Składniki: • 50 dag mąki. • 5 dag drożdży. • 3 jajka. • 200 ml mleka. • 10 dag. cukru. • 5 dag. masła. • 1 litr oleju. • lukier. Wykonanie Zamieszać mleko, drożdże, łyżkę cukru i cztery łyżki mąki. Gdy rozczyn wyrośnie, wyrobić z jajkami, resztą mąki i cukru. Połączyć z płynnym, ostudzonym masłem.…
Składniki: 12 dag mąki, 8 dag masła, 12 dag sera śmietankowego, 6 dag miodu, 6 dag cukru, 1/2 łyżeczki cynamonu, 2 jajka, gruby cukier i sproszkowany cynamon do posypania. Sposób przyrządzenia: Mąkę przesiać i siekając nożem wymieszać z masłem, dodając łyżkę wody. Szybko wyrobić ciasto i rozprowadzić równomiernie na dnie wysmarowanej tłuszczem tortownicy, Wymieszać ser…
Składniki: 30 dag migdałów, 30 dag cukru pudru, 30 dag mąki, 30 dag masła, 6 jajek, 6 łyżek konfitur morelowych. Sposób przygotowania: Utrzeć masło z cukrem i żółtkami, dodawać stopniowo mąkę i pokrojone drobno migdały nie przestając ucierać ciasta. Upiec 6 blaszek cienkich placków. Posmarować je kremem zrobionym z piany ubitej na sztywno z sześcioma…
Składniki: • 30 dag mąki • 3 łyżki cukru • 5 dag masła • 4 jajka • bułka tarta Sposób przyrządzenia: Przesianą mąkę i masło posiekać nożem, dodać żółtka i białka ubite na lekka pianę. Ciasto wyrobić i pozostawić w chłodnym miejscu. Formować paluszki, smarować je lekko spienionym białkiem, posypać cukrem i kłaść na posmarowanej…