Składniki:
• 10 dag pistacji
• 20 dag mąki
• 15 dag masła
• 15 dag cukru
• 1 cukier waniliowy
• 2 żółtka
• sól
• 1 opak. białej polewy czekoladowej
• owoce kandyzowane i pistacje do dekoracji
Sposób przyrządzenia:
Pistacje, jeśli są solone, zalać wrzątkiem. Dzięki temu pozbędziemy się słonego smaku, a orzechy pozwolą się łatwo obrać.
Obrane pistacje drobno zmielić lub posiekać, wymieszać z mąką.
Z masła, cukru, cukru waniliowego, soli, żółtek i mąki z pistacjami zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta uformować 4 wałeczki o średnicy 4 cm, zawinąć w folię spożywczą, chłodzić ok. 60 minut.
Każdy z wałeczków podzielić na 10 części. Z każdej porcji uformować miękką kulkę, lekko ją spłaszczyć.
Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem i piec w 180 stopniach około 15 minut (uwaga bardzo rosną!).
Przepis został nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez trunksql.