Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: ciastka

Ciasteczka kleikowe

Składniki: • 1 kostka tłuszczu (margaryna lub masło), • 1 torebka kleiku ryżowego Bobo Vita (zwykłego bezsmakowego), • 1 szklanka cukru, • 1 cukier waniliowy, • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, • 3 jajka, • dżem lub marmolada Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki wykładamy na stolnicę i zagniatamy ciasto. Wychodzi dość luźne. Odrywamy ręką małe kawałeczki,…

Ciasteczka figowe

Składniki: ciasto: • 10 dag cukru • 25 dag mąki • łyżeczka proszku do pieczenia • 10 dag masła • 1 jajko • szczypta soli i 1 jajko do posmarowania ciasta Nadzienie bakaliowe: • 25 dag posiekanych fig • 6 dag posiekanych migdałów • 6 łyżek konfitury z pomarańczy, moreli lub brzoskwiń • 8 dag…

Ciasteczka serowe

Składniki: • 20 dag mokrego twarogu, • 30 dag mąki pszennej, • kostka masła (20 dag), • 1 jajko, • cukier waniliowy, • cukier puder do posypania. Sposób przyrządzenia: Twaróg rozdrobnić w palcach lub przepuścić przez maszynkę. Twaróg, mąkę, masło, cukier waniliowy i jajko posiekać nożem, szybko zagnieść. Rozwałkować, w razie potrzeby podsypując lekko mąką,…

Wafle z owocami

Składniki: • 50 dag suszonych śliwek bez pestek • 50 dag cukru • sok z dwóch cytryn • 0.5 szklanki łuskanych włoskich orzechów • smażona skórka pomarańczowa • 4 duże wafle Sposób przyrządzenia: Śliwki namoczyć na noc w niewielkiej ilości wody, rano przełożyć do płaskiego rondla, podlać odrobiną wody i dusić, aż całkowicie się rozkleją.…

Ciasteczka z mąki ryżowej

Składniki: • 25 dag mąki ryżowej, • 10 dag cukru pudru, • 15 dag masła, • olejek migdałowy, • garść migdałów i/lub orzechów Sposób przyrządzenia: Wymieszać mąkę ryżową i cukier puder, zagnieść z masłem i olejkiem migdałowym. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, w każdą kulkę wcisnąć migdał lub orzech. Układać na pergaminie w dość dużej…