Ciasto: jajka 6 sztuk cukier 1 szklanka mąka 1 szklanka kakao 2 łyżki proszek do pieczenia 1 łyżeczka aromat do ciast Masa: śmietana 36 % 1 litra cukier puder 5 łyżek żelatyna 3 łyżki woda 1/2 szklanki Dekoracja: gorzka czekolada 1/2 tabliczki mleko 10 łyżek Sposób przyrządzenia:Żółtka należy oddzielić od białek. Białka ze szczyptą soli…
Tag: ciastka
Ciastka
Bananowo- kokosowe placuszki
by albertos • • 0 Comments
Składniki: proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki mąka 1 szklanka maślanka 1,5 szklanki cukier 2 łyżki jajko 1 sztuka miód 2 łyżeczki aromat waniliowy 1 łyżeczka masło 200 g banan 2 sztuki wiórki kokosowe 10 dag Sposób przyrządzenia:Masło należy roztopić, następnie ostudzić je. Mąkę należy wymieszać zproszkiem do pieczenia i białym cukrem, po czym dodać jedno…
Ciastka
Orzechowe ciasteczka Ilony
by albertos • • 0 Comments
Składniki: mąka pszenna 1/2 kg jajka 4 sztuki masło 150 g cukier 300 g skórka z cytryny 1 łyżka orzechy posiekane 5 łyżek Sposób przyrządzenia:Z mąki, masła, cukru, 3 jajek i skórki z cytryny (otartej) należyzagnieść ciasto. Ciasto należy rozwałkować, następnie wyłożyć nawysmarować tłuszczem blachę i pokroić w kwadratowe ciasteczka, następnieposmarować roztrzepanym jajkiem i posypać…
Ciastka
Gwiazdki cynamonowe
by makowiec • • 0 Comments
Składniki: 6 białek 500 g cukru pudru 600 g zmielonych migdałów 1 czubata łyżka cynamonu starta skórka z 1/2 cytryny 1 łyżka galaretki jabłkowej lub agrestowej cukier do posypania deski Przygotowanie:Białka ubijać ze szczyptą soli, dodając cukier puder. Pianę z białek ubijać kolejne 10 minut na najwyższych obrotach miksera. Odłożyć 5 łyżek masy białkowej.Migdały wymieszać z…
Ciastka
Muffinki kakaowe
by Agata Bublewicz • • 0 Comments
Składniki:
1,5 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
cukier waniliowy
1 jajko
1 szklanka mleka
0,5 kostki masła lub 1/4 szklanki oleju
bułka tarta i tłuszcz do wysmarowania foremek w razie braku papilotek
Sposób przyrządzenia:
Bierzemy dwie miski, do jednej wsypujemy składniki suche do drugiej mokre. Mieszamy. Później składniki suche wsypujemy do składników mokrych. I mieszamy, aby się złączyły nie miksujemy!! W cieście mają zostać małe grudki. Natłuszczamy foremki lub podłużną blachę na babeczki. I posypujemy bułką tartą. Jeżeli mamy papilotki to nie używamy tłuszczu i bułki. Wlać ciasto do 3/4 foremki. Piec w piekarniku w 200 stopniach około 20 minut. Od razu wyciągać i wyłożyć na sitko by babeczki wystygły. Można polać polewą czekoladową, lukrem lub posypać cukrem pudrem. Smacznego.
Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez Agata Bublewicz