Ciasto:
Masa:
Dekoracja:
Sposób przyrządzenia:
Żółtka należy oddzielić od białek. Białka ze szczyptą soli należy
dokładnie ubić na sztywną pianę, następnie dodać do nich biały cukier i
nadal ubijać mikserem, dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać. Do żółtek
należy dodać mąkę pszenną, kakao, następnie proszek do pieczenia.
Wszystko należy dokładnie wymieszać. Ciasto należy wylać na wysmarowaną
tłuszczem standardową blachę i piec około pół godziny w temperaturze 180
stopni. Ciasto po upieczeniu należy wystudzić, a następnie podzielić na
3 równe części. Wszystkie trzy część pokrojonego biszkoptu należy dobrze
nasączyć aromatem do ciast wymieszanym z odrobiną wody. Żelatynę
spożywczą należy rozpuścić w 1/2 szklance wrzątku, gdy przestygnie
należy dodać ją do ubitej na sztywną masę śmietany. Tak przygotowaną
masę śmietankową należy wyłożyć na jedną z części biszkoptu i przykryć
drugim potem posmarować kolejny biszkopt i przykryć. Gorzką czekoladę
należy połamać, następnie dodać do niej 10 łyżek mleka i podgrzewać na
wolnym ogniu, aż wszystko się ze sobą połączy. Gdy tak przygotowana
polewa przestygnie polać nią wierzch ciasta.
Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos