Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wuzetka

Ciasto:

  • jajka 6 sztuk
  • cukier 1 szklanka
  • mąka 1 szklanka
  • kakao 2 łyżki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • aromat do ciast

    Masa:

  • śmietana 36 % 1 litra
  • cukier puder 5 łyżek
  • żelatyna 3 łyżki
  • woda 1/2 szklanki

    Dekoracja:

  • gorzka czekolada 1/2 tabliczki
  • mleko 10 łyżek

    Sposób przyrządzenia:
    Żółtka należy oddzielić od białek. Białka ze szczyptą soli należy
    dokładnie ubić na sztywną pianę, następnie dodać do nich biały cukier i
    nadal ubijać mikserem, dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać. Do żółtek
    należy dodać mąkę pszenną, kakao, następnie proszek do pieczenia.
    Wszystko należy dokładnie wymieszać. Ciasto należy wylać na wysmarowaną
    tłuszczem standardową blachę i piec około pół godziny w temperaturze 180
    stopni. Ciasto po upieczeniu należy wystudzić, a następnie podzielić na
    3 równe części. Wszystkie trzy część pokrojonego biszkoptu należy dobrze
    nasączyć aromatem do ciast wymieszanym z odrobiną wody. Żelatynę
    spożywczą należy rozpuścić w 1/2 szklance wrzątku, gdy przestygnie
    należy dodać ją do ubitej na sztywną masę śmietany. Tak przygotowaną
    masę śmietankową należy wyłożyć na jedną z części biszkoptu i przykryć
    drugim potem posmarować kolejny biszkopt i przykryć. Gorzką czekoladę
    należy połamać, następnie dodać do niej 10 łyżek mleka i podgrzewać na
    wolnym ogniu, aż wszystko się ze sobą połączy. Gdy tak przygotowana
    polewa przestygnie polać nią wierzch ciasta.

    Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *