Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: ciasteczka

Miętowe pierniki

Składniki: mąka 1,5 szklanki woda 1/2 szklanki miód 1/2 szklanki suszona mięta 1/2 łyżeczki soda oczyszczona 1 szczypta Sposób przyrządzenia:Miód należy połączyć z przegotowaną, letnią wodą i dokładnie wymieszać.Połączyć go z mąką i suszoną miętą. Ciasto należy wyrobić, zawinąć wlnianą ściereczkę i pozostawić w lodówce na 2- 3 dni. Po wychłodzeniu wlodówce należy formować z…

Biszkopciki Ilony

Składniki: mąka 250 g cukier 180 g jajka 8 sztuk Sposób przyrządzenia:Żółtka należy oddzielić od białek. Białka należy ubić na sztywną pianęwraz z częścią cukru. Żółtka utrzeć z resztą cukru na puszystą masę.Masę żółtkową należy połączyć z białkami, dodać przesiana mąkę idelikatnie wymieszać. Na blachę wyłożoną papierem pergaminowym należywyciskać ciasteczka i piec je na złoty…

Pierniczki Ilony

Składniki: mąka 1 kg miód 60 dag cukier 20 dag cukier 40 dag jajka 4 sztuki soda oczyszczona 2 dag przyprawa do pierników 1 opakowanie Sposób przyrządzenia:Z cukru i 10 łyżek wody należy przygotować karmel podgrzewając cukier zwoda w garnuszku. Miód należy przelać do garnuszka i dodać do niegoprzyprawę, dokładnie wymieszać i zagrzać, odstawić do…

Kruche babeczki Ilony

Składniki: mąka 40 dag masło 20 dag cukier puder 15 dag żółtka 3 sztuki kakao 2 dag mak 2 dag cynamon 10 dag cukier waniliowy Sposób przyrządzenia:Żółtka należy utrzeć z cukrem pudrem, mąkę należy przesiać na stolnicę,posiekać ją z tłuszczem i masą żółtkowo-cukrową, wyrobić ciasto ipodzielić je na 4 części. Do pierwszej dodać kakao, do…

Pasteis de Belem (lizbońskie babeczki z Portugalii

Składniki: mrożone ciasto francuskie 1 ¾ filiżanki pełnego mleka ¼ filiżanki kremówki 4 żółtka 3 łyżeczki cukru szczypta soli 2 łyżeczki mąki pszennej ½  łyżeczki cynamonu starta skórka z jednej cytryny ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego  Sposób wykonania:Ciasto francuskie rozwałkować i powykładać nim foremki na muffinki. Podpiec w temp. 220 stopni przez 10 minut. W kąpieli wodnej zagotować…