Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: ciasteczka

Ciasteczka czekoladowe Kasi

Składniki: 4 żółtka ½ szkl. cukru 1/8 szkl. posiekanych migdałów ½ szkl. startej czekolady 5 łyżek mąki 1 białko masło polewa czekoladowa- może być kupna Sposób wykonania:Żółtka z dodatkiem cukru utrzeć do białości po czym dodać startą czekoladę, migdały oraz mąkę.Na koniec dodać pianę ubitą z białek.Całość delikatnie połączyć aby piana nie opadała.Nabierać ciasto łyżką…

Ciasteczka o smaku cynamonu

Składniki: 8 łyżek masła 4 jajka 2 żółtka 8 łyżek cukru starta skórka z 1/3 cytryny ½ łyżeczki cynamonu 2 szkl. mąki Sposób wykonania:Masło utrzeć do białość po czym wbić po kolei po jednym jajku.Nie przerywając ucierania dodawać stopniowo, żółtka, startą skórkę z cytryny, cukier oraz cynamon.Na sam koniec wsypać mąkę,Gdy ciasto będzie dokładnie wymieszane,…

Pyszne ciastka orzechowe

Składniki : 500 dag orzechów 350 dag cukru pudru 2 jajka Lukier : białko 10 dag cukru pudru sok z cytryny Sposób wykonania:Wszystkie składniki zagniatamy, na jednolitą masę, formujemy z masy ok. 5-7 cm wałeczki, układamy na blaszce, niezbyt blisko siebie, gdyż ciasta urosną,pieczemy 10- 20 minut w zależności od piecyka, po upieczeniu ciastka umiejętnie…

Kolorowe pierniczki

Składniki: mąka 1/2 kg cukier 15 dag miód 2 łyżki jaja 2 sztuki soda oczyszczona 1 łyżeczka przyprawa do pierników 1 łyżeczka Sposób przyrządzenia:Miód należy połączyć z cukrem i podgrzać, aby się dobrze rozpuścił,następnie dodać do niego 1/2 szklanki wody i zagotować. Miód należyprzestudzić, następnie dodać do niego przyprawę korzenną, sodęrozpuszczoną w łyżeczce wody i…

Ciasteczka francuskie Ilony

Składniki: ciasto francuskie 1 opakowanie jabłka 3 sztuki cukier 2 łyżki jajko 1 sztuka cukier puder 4 łyżki orzechy włoskie posiekane 15 dag Sposób przyrządzenia:Jabłka należy umyć i wydrążamy z nich gniazda nasienne, pokroić je wkawałki, dusić je wraz z cukrem oraz niewielką ilością wody na mus,następnie przestudzić i zmieszać z orzechami. Rozmrożone ciasto pokroićw…