Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kolorowe pierniczki

Składniki:

  • mąka 1/2 kg
  • cukier 15 dag
  • miód 2 łyżki
  • jaja 2 sztuki
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • przyprawa do pierników 1 łyżeczka

    Sposób przyrządzenia:
    Miód należy połączyć z cukrem i podgrzać, aby się dobrze rozpuścił,
    następnie dodać do niego 1/2 szklanki wody i zagotować. Miód należy
    przestudzić, następnie dodać do niego przyprawę korzenną, sodę
    rozpuszczoną w łyżeczce wody i roztrzepane jaja. Wszystko dokładnie ze
    sobą wymieszać dosypując powoli mąkę. Ciasto należy dokładnie wyrobić i
    wstawić do lodówki na pół godziny. Przygotować blachę i wysmarować ją
    tłuszczem. Ciasto należy wyjąć z lodówki, rozwałkować na 1/2 cm i
    wykrawać za pomocą foremek ciasteczka. Należy układać je na blasze i
    piec w 160 stopniach przez około 15- 20 minut. Można je po upieczeniu
    ozdobić.

    Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *