Składniki:
- mąka 45 dag
- cukier 45 dag
- woda 2 łyżki
- masło 5 dag
- jaja 5 sztuk
- śmietana 18 % 1 szklanka
- przyprawa korzenna do pierników 2 łyżeczki
- soda oczyszczona 1 łyżeczka
- orzechy 5 dag
- starta skórka pomarańczowa 2 łyżki
Sposób przyrządzenia:
Z 2 łyżek cukru należy zrobić karmel i rozpuścić go w 2 łyżkach wody.
Jajka należy roztrzepać miotełką, dodać do nich śmietanę i dokładnie
wymieszać. Masło należy rozpuścić, mąkę zaś wymieszać z cukrem, sodą,
przyprawą korzenną, stopionym masłem i masą z jajek i śmietany. Dodać do
tego karmel i wyrobić delikatnie ciasto. Pod koniec należy rozrzucić na
nim orzechy i skórkę pomarańczową, przełożyć do blaszki wysmarowanej
tłuszczem i wysypanej mąką i piec w nagrzanym piekarniku około 1 godziny.Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos