Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: ciasteczka

Bezy z orzechami

Składniki: 4 białka 1 szkl. zmielonego i przesianego cukru 1 szkl. posiekanych orzechów włoskich lub laskowych Sposób wykonania:Białka ubić na bardzo sztywną pianę po czym dodać zmielony i przesiany cukier.Całość bardzo delikatnie wymieszać.Kłaść pianę łyżka formując małe placuszki.Posypać je orzechami, wstawić do letniego piekarnika i wysuszyć.

Bezy poziomkowe

Składniki: 4 białka 1 szkl. zmielonego i przesianego cukru Krem: 1 białko łyżka syropu poziomkowego Sposób wykonania:Białka ubić na bardzo sztywną pianę po czym dodać zmielony i przesiany cukier.Całość bardzo delikatnie wymieszać.Kłaść pianę łyżka formując małe placuszki.Wstawić do letniego piekarnika i wysuszyć.W między czasie syrop utrzeć z białkiem na białą masę.Gotowe bezy wyjąć z piekarnika,…

Biszkopty czekoladowe

Składniki: 6 jajek ½ szkl. cukru 50 g startej czekolady ¼ szkl. mąki krupczatki Sposób wykonania:Żółtka z dodatkiem cukru utrzeć na białość po czym dodać mąkę i startą czekoladę.Całość dokładnie wymieszać.Na koniec dodać białka ubite na sztywna pianę, delikatnie połączyć.Powstałe ciasto przelać do papierowych foremek.Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 30 minut.

Ciasteczka śmietankowe

Składniki: 10 łyżek masła ½ szkl. cukru 10 migdałów 1 2/5 szkl. mąki 1/3 szkl. śmietanki 1 jajko Sposób wykonania:Schłodzone masło posiekać po czym dodać do niego zmielone migdały, cukier oraz mąkę.Całość dokładnie wyrobić dodając w trakcie tyle śmietany aby ciasto można było rozwałkować.Gdy ciasto zostanie rozwałkowane na grubość 3-4 mm wykroić z niego ciasteczka.Posmarować…