Składniki: ¾ kostki masła 1 szkl. cukru pudru 3 jajka łyżeczka proszku do pieczenia 1/5 szkl. mąki ¾ szkl. posiekanych orzechów włoskich cukier puder tłuszcz Sposób wykonania: Mało utrzeć razem z cukrem po czym nie przerywając ucierania dodawać stopniowo po jednym jajku potem mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia a na samym końcu orzechy. Całość…
Tag: ciasteczka
Listy
Kruche ciasteczka z cukrem
by Ola Wachnik • • 0 Comments
Składniki: 2 żółtka kostka masła 25 dag cukru pudru 25 dag mąki krupczatki mąką żółtko cukier kryształ Sposób wykonania: Żółtka, masło, cukier puder oraz mąkę dokładnie ze sobą zmiksować. Z powstałego ciasta uformować wałek, który owinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie kroimy wałek na mniejsze kawałki, które…
Listy
Kruche ciasteczka z migdałami
by Halina Ryłko • • 0 Comments
Składniki: 30 dag mąki 15 dag masła 10 dag cukru pudru 2 żółtka łyżka kwaśnej śmietany łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli 10 dag migdałów gruby cukier Sposób wykonania: Mąkę, masło, żółtka, cukier puder, cukier waniliowy oraz śmietanę dokładnie zmiksować na małych obrotach. Z powstałego ciasta uformować wałek, który owinąć w folię aluminiową i wstawić do…
Listy
Biszkopty w czekoladzie
by Renata Pacak • • 0 Comments
Składniki: 60 okrągłych biszkoptów cukier puder powidła 1 ½ tabliczki gorzkiej czekolady 2 łyżki śmietanki Sposób wykonania: Powidła rozsmarować na biszkoptach i składać po dwa lekko dociskając. Następnie czekoladę rozpuścić w śmietance podgrzewając na małym ogniu. Powstał polewą polać ciastka i obficie posypać cukrem pudrem.
Listy
Biszkopty z rodzynką
by Justyna Wiecheć • • 0 Comments
Składniki: 60 okrągłych biszkoptów 30 sztuk rodzynek kostka masła 25 dag chałwy waniliowej 1 ½ tabliczki białej czekolady łyżka śmietanki Sposób wykonania: Chałwę razem z masłem dokładnie zmiksować aby powstał jednolity krem, którym posmarować połowę biszkoptów i przykryć resztą połówek. Następnie czekoladę rozpuścić w śmietance podgrzewając na małym ogniu. Powstał polewą polać ciastka i na…