Składniki:
- 20 – 25 dag chrzanu
- 5 dag masła
- cytryna
- śmietana
- sól
- cukier
Składniki: 40 dag marchwi 100 ml śmietany 15 dag jabłek 4 dag chrzanu zielenina sól sok z cytryny Sposób wykonania: Marchewki pokroić w plasterki, jabłka w kostkę a chrzan zetrzeć. Całość razem wymieszać. Polać śmietaną i doprawić do smaku solą oraz sokiem z cytryny. Na sam koniec posypać posiekaną zieleniną.
Składniki: 90 g buraków 25 g jabłek 5 g chrzanu 5g oleju 3 g cukru kwasek cytrynowy sól Sposób wykonania: Buraki zalać osoloną woda i ugotować po czym je obrać i pokroić w plasterki. Następnie obrane jabłka i chrzan zetrzeć na tarce i dodać do buraków. Olej wymieszać z cukrem, solą oraz kwaskiem cytrynowym i…
Składniki: 1 kg papryki czosnek chrzan koper Zalewa: na 1 l wody 4 dag soli Sposób wykonania: Paprykę pokroić na szerokie paski usuwając gniazda nasienne po czym ułożyć je w słoiku, przekładając ząbkami czosnku, starym chrzanem i łodygami kopru. Następnie zagotować zalewę z wody i soli i zalać nią paprykę.
Składniki: 200 g wędzonego łososia w plastrach 200 ml śmietany kremówki 2 łyżki startego chrzanu 2 pęczki koperku sok z ½ cytryny 1 cytryna sól cukier Sposób wykonania: Śmietanę ubić na sztywną piane po czym dodać do niej posiekany koperek oraz chrzan. Delikatnie wymieszać i doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą oraz cukrem. Powstałą…