Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: chrust

Chrust babuni

Składniki: • 3 jajka • 4- 6 łyżeczki cukru • 2 ½ szkl. mąki • 1 łyżka spirytusu • 600 g tłuszczu • sól • cukier puder Sposób wykonania: Z mąki, jajek, cukru oraz soli zagnieść dość twarde ciasto. Następnie rozwałkować ciasto i uformować z niego chrust. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Przed pdoaniem posypać cukrem…

Chrust z konfiturami

Składniki: • 2 jajka • 1 ½ łyżki rumu • 1/3 szkl. cukru • 3 szkl. mąki • 600 g tłuszczu • 1 szkl. konfitur • cukier puder Sposób wykonania: Z mąki, jajek, cukru i rumu zagnieść dość twarde ciasto. Następnie go rozwałkować i wykroić z nich małe krążki. Na każdym położyć konfitury i zlepić…

Lany chrust

Składniki: 6 żółtek 3-4 łyżeczki cukru sól 1/3 szkl. mąki 600 g tłuszczu Sposób wykonania:Żółtka utrzeć razem z cukrem do białości, wówczas dodać szczyptę soli oraz trochę mąki( ciasto powinno być rzadkie).Całość dokładnie wymieszać.Następnie ciasto lać przez lejek na rozgrzany tłuszcz.Smażyć aż się zarumienią, wówczas je odcedzić i posypać cukrem pudrem.

Chruściki babuni*

Składniki: pół szklanki mąki 4 jajka ćwierć szklanki cukru 4 łyżki margaryny 3/4 szklanki śmietany 1 cukier waniliowy pół kieliszka spirytusu tłuszcz do smażenia cukier puder do posypania Sposób przyrządzenia:Jajka z cukrem i wanilią ubić na pulchną masę.Następnie dodać margarynę,mąkę,śmietanę oraz spirytus i wszystko razem dokładnie wyrobić na jednolitą masę.Ciasto przełożyć na stolnicę.Tak przygotowane ciasto,partiami,bardzo…

Chruścik po staropolsku

Składniki: • 20 dag mąki • 5 dag masła • 5 dag cukru • cukier waniliowy • szczypta soli • 4 jajka • 0.75 szklanki śmietany • smalec do smażenia • cukier puder Sposób przyrządzenia: Jajka ubić z cukrem, dodać masło (zmiękczyć je podgrzewając jeśli jest twarde), przesianą mąkę, śmietanę, cukier waniliowy. Ciasto wyrobić, zbić…