Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Chruścik po staropolsku

Składniki:
• 20 dag mąki
• 5 dag masła
• 5 dag cukru
• cukier waniliowy
• szczypta soli
• 4 jajka
• 0.75 szklanki śmietany
• smalec do smażenia
• cukier puder

Sposób przyrządzenia:
Jajka ubić z cukrem, dodać masło (zmiękczyć je podgrzewając jeśli jest twarde), przesianą mąkę, śmietanę, cukier waniliowy. Ciasto wyrobić, zbić wałkiem, rozwałkować cienko, pokroić na paski o wymiarach 8×4 cm. Każdy pasek przeciąć pośrodku, jeden koniec paska przełożyć przez przecięcie. Wrzucić chruściki do gorącego tłuszczu, smażyć na złocisty kolor. Wyjmować widelcem lub specjalną łopatką, osączyć z tłuszczu, posypywać cukrem pudrem.

Przepis został nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez Xawier

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *