Składniki:
- 30g drożdży
- 1 łyżka cukru
- 5 łyżek letniego mleka
- 375 g mąki
- 500 g obranych ziemniaków
- 4 jajka
- szczypta soli
- tłuszcz do formy
Ciasto podstawowe:
• 7 g suchych drożdży
• 1 kg chlebowej mąki + trochę do posypania
• ponad pół litra ciepłej wody – 625 ml
• 2 płaskie łyżki soli morskiej
• 30 g cukru
Dodatki do „słonego” chleba:
• szynka parmeńska, jajka, sery i bazylia
• 10 plastrów parmeńskiej szynki
• 8 dużych organicznych jajek, gotowanych 8 min, zdjąć skorupki
• 400 g tartej mieszanki serów – chedar, parmezan, fontina, mozarella
• 2 duże garście świeżej bazylii
• suszone pomidory
• oliwa extra virgin
• morska sól i świeżo mielony pieprz
• siekany świeży rozmaryn
Dodatki do słodkiego chleba:
• czekolada, orzechy włoskie i banany
• słoik masła czekoladowego
• siekane i lekko uprażone orzechy włoskie
• 2 banany pokrojone
Składniki: majonez 1 łyżeczka przecieru pomidorowego 1 łyżeczka ostrej musztardy 5 dag żółtego sera (tartego) 2 ząbki czosnku szczypta pieprzu cayenne bułka bagietka Sposób przyrządzenia: Majonez,przecier pomidorowy,musztardę i ser włożyć do miski.Obrany czosnek rozgnieść w prasce.Wszystkie składniki razem wymieszać.Masę utrzeć na krem,przyprawić na ostro musztardą z dodatkiem pieprzu cayenne.Bagietkę pokroić w cienkie kromki i posmarować…
Składniki: • 4 kromki chleba tostowego lub weka (vel weki vel bułki paryskiej vel francuza – mam nadzieję, że wszyscy wiedzą, o co mi chodzi), • 1 nieduży bakłażan • ser mozarella (4 plasterki) • 1 pomidor • 4 listki bazylii Sposób przyrządzenia: Bakłażana należy umyć i pokroić w plastry grubości ok. 1-2 cm. Posolić…