Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: Chiny

Biała ryba po seczuańsku

 

Składniki:

 

  • 350 g filetów z białej ryby
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki
  • 4 łyżki wytrawnego białego wina
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • olej roślinny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cm laski świeżego imbiru
  • 1 cebula
  • 1 seler naciowy
  • 1 czerwona chili
  • 3 cebule dymki
  • 1 łyżeczka octu z wina ryżowego
  • ½ łyżeczki mielonego pieprzu
  • 175 ml wywaru z ryby
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki wody
  • kwiatki chili

Barwena z imbirem

Składniki: 1 sprawiona barwena 2 cebule dymki 1 łyżeczka startego imbiru 125 ml czosnkowego octu winnego 125 ml sosu sojowego 3 łyżeczki cukru pudru odrobina sosu chili 125 ml wywaru z ryby 1 zielona papryka 1 pomidor sól pieprz pomidor Sposób wykonania; Oczyszczoną rybę natrzeć z zewnątrz i wewnątrz solą oraz pieprzem. Następnie na wierchu…

Lucjan na parze z owocami

Składniki: 140 dag całego Lucjana 175 g szpinaku plasterki cytryny cebulka dymka 60 g ugotowanego długoziarnistego ryżu 1 łyżeczka zmielonego imbiru 2 cebule 2 łyżeczki jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka oleju sezamowego ½ łyżeczki mielonego anyżu 1 pomarańcza Sposób wykonania: Oczyszczony szpinak sparzyć wrzątkiem i przełożyć go na dno naczynia żaroodpornego. Następnie do ugotowanego ryżu…