Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: cebula

Żeberka w ketchupowej marynacie

Pyszny kawałek mięsa. Czyli przepis na żeberka w ketchupowej marynacie. Lista zakupów: żeberka wieprzowe, cebula, ketchup, sos worcester i wędzona papryka. 
 

Składniki:

  • 1 kg żeberek 
  • 200 ml ketchupu 
  • 6 cebul 
  • 2 łyżki oleju roślinnego 
  • 3 łyżeczki sosu worcester 
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego 
  • gałązka rozmarynu 
  • ½  łyżeczki papryki wędzonej węgierskiej
  • sól
  • pieprz 

Konfitura z cebuli Teresy

Pyszne przepisy kulinarne z kategorii: przetwory domowe. Tym razem dość zaskakujący przepis gdyż przygotujemy konfiturę, ale nie z owoców tylko z cebuli. Do jej wykonania potrzebujesz: czerwonej cebuli, czerwonego wina, cukru i oliwy z oliwek. 
 

Składniki:

  • 1 kg czerwonej cebuli
  • 1/2 litra czerwonego wytrawnego wina 
  • 1/2 kg cukru
  • 1/3 szkl czerwonego winnego octu
  • 3 łyżki oliwy
  • sól 
  • pieprz do smaku

Konfitura z cebuli Oli

Na pewno zaciekawi Cię przepis na tą pyszną cebulową konfiturę. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: cebuli, czerwonego wina, octu balsamicznego oraz cukru. 
 

Składniki:

  • 1 kg cebuli 
  • 3 łyżki oliwy
  • 100 ml octu balsamicznego
  • 4 łyżki czerwonego wina 
  • 300 g białego cukru
  • 3 pełne łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz

Żeberka z pieczarkami

Znakomite żeberka z pieczarkami-nikt im się nie oprze. Do wykonania przepisu będziesz potrzebować: żeberek wieprzowych, pieczarek, cebuli oraz czosnku.
 

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 200 g pieczarek
  • 4 cebul e
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej 
  • 1 łyżeczka papryki ostrej 
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • sól
  • pieprz

Konfitura z czerwonej cebuli

Przepis na własnoręcznie przygotowaną konfiturę z czerwonej cebuli. Idealnie nada się jako dodatek do wielu potraw np. pieczonych mięs. Potrzebne składniki: czerwona cebula, wytrawne wino, ocet balsamiczny, oliwa. 

Składniki:

  • 500 g czerwonej cebuli
  • 125 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 3 łyżki brązowego cukru 
  • 70 ml octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz