Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Konfitura z cebuli Teresy

Pyszne przepisy kulinarne z kategorii: przetwory domowe. Tym razem dość zaskakujący przepis gdyż przygotujemy konfiturę, ale nie z owoców tylko z cebuli. Do jej wykonania potrzebujesz: czerwonej cebuli, czerwonego wina, cukru i oliwy z oliwek. 
 

Składniki:

  • 1 kg czerwonej cebuli
  • 1/2 litra czerwonego wytrawnego wina 
  • 1/2 kg cukru
  • 1/3 szkl czerwonego winnego octu
  • 3 łyżki oliwy
  • sól 
  • pieprz do smaku

Sposób wykonania:

  1. Cebule obrać po czym pokroić ją w krążki.
    Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i wrzucić na nią cebulę. 
    Mieszając lekko ją zeszklić.
    Wówczas posypać ją cukrem. 
    Dokładnie wymieszać po czym dodać jeszcze ocet winny oraz czerwone wino.
    Trzymać na małym ogniu aż większość płynu odpruje i zacznie powstawać gęsta konfitura.
    Na sam koniec doprawić ją jeszcze do smaku solą oraz pieprzem. 
     

Liczba porcji: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *