Przepis na własnoręcznie przygotowaną konfiturę z czerwonej cebuli. Idealnie nada się jako dodatek do wielu potraw np. pieczonych mięs. Potrzebne składniki: czerwona cebula, wytrawne wino, ocet balsamiczny, oliwa.
Składniki:
- 500 g czerwonej cebuli
- 125 ml wytrawnego czerwonego wina
- 3 łyżki brązowego cukru
- 70 ml octu balsamicznego
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Cebulę obrać ze skórki i pokroić w piórka.Wówczas wrzucić ją di rondelka z rozgrzanym olejem.Trzymać na ogniu mieszając, aż cebula stanie się szklista.Wówczas posypać ją cukrem.Mieszając trzymać na małym ogniu do momentu, aż cukier się rozpuści.Następnie wlać ocet balsamiczny oraz czerwione wytrawne wino.Dokładnie wymieszać i trzymać na ogniu około 5 minut.Na koniec doprawić jeszcze do smaku solą oraz pieprzem.Gotować ostanie 3 minuty.Po tym czasie przełożyć konfiturę do wcześniej wyparzonych słoików.Szczelnie zakręcić i odstawić do ostygnięcia dnem do góry.Przechowywać w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce.
Liczba porcji: 6