Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kakaowy budyń

Przepyszny i pięknie wyglądający budyń kakaowy. Idealnie nada się do podania jako deser. Do jego przyrządzenia potrzebujesz mleka, śmietanki, kakaa, żółtka oraz cukru. 
 

Składniki:

  • 1,5 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki śmietany kremówki (30%)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 2 łyżki cukru trzcinowego 
  • 1 żółtko 
  • bita śmietana do dekoracji 
  • kawałek czekolady do dekoracji 

Sposób wykonania:

  1. Do rondelka wlać 1 szklankę mleka.
    Dodać do niego śmietankę, wymieszać i podgrzewać na małym ogniu.
    W między czasie do pozostałego mleka dodać kakao, żółtko, cukier oraz mąkę.
    Całość dokładnie wymieszać, Bay nie było grudek z mąki.
    Wówczas powstałą pastę przelać do ciepłego mleka i śmietanki.
    Dokładnie połączyć wszystkie składniki.
    Mieszając trzymać na małym ogniu jeszcze chwilę, aż powstanie konsystencja budyniu.
    Gotowy przełożyć do pucharków.
    Udekorować bitą śmietaną i posypać startą czekoladą. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *