Przepyszny i pięknie wyglądający budyń kakaowy. Idealnie nada się do podania jako deser. Do jego przyrządzenia potrzebujesz mleka, śmietanki, kakaa, żółtka oraz cukru.
Składniki:
- 1,5 szklanki mleka
- 1/3 szklanki śmietany kremówki (30%)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 żółtko
- bita śmietana do dekoracji
- kawałek czekolady do dekoracji
Sposób wykonania:
-
Do rondelka wlać 1 szklankę mleka.Dodać do niego śmietankę, wymieszać i podgrzewać na małym ogniu.W między czasie do pozostałego mleka dodać kakao, żółtko, cukier oraz mąkę.Całość dokładnie wymieszać, Bay nie było grudek z mąki.Wówczas powstałą pastę przelać do ciepłego mleka i śmietanki.Dokładnie połączyć wszystkie składniki.Mieszając trzymać na małym ogniu jeszcze chwilę, aż powstanie konsystencja budyniu.Gotowy przełożyć do pucharków.Udekorować bitą śmietaną i posypać startą czekoladą.
Liczba porcji: 4