Znakomite żeberka z pieczarkami-nikt im się nie oprze. Do wykonania przepisu będziesz potrzebować: żeberek wieprzowych, pieczarek, cebuli oraz czosnku.
Składniki:
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 200 g pieczarek
- 4 cebul e
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Żeberka dokładnie oczyścić, osuszyć na papierowym ręczniku i podzielić na mniejsze porcję.Skropić je sosem sojowym i przełożyć je na patelnie z rozgrzaną oliwą z oliwek.Przesmażyć je delikatnie z obu stron po czym przełożyć do naczynia żaroodpornego.Wówczas na tą sama patelnie wrzucić czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekaną cebule i pieczarki pokrojone na mniejsze kawałki.Całość przesmażyć co jakiś czas mieszając.Doprawić do smaku solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką.Gotowe pieczarki razem z cebulą przełożyć do żeberek.Podlać je ½ szkl wody.Wstawić pod przykryciem do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 1,5 godziny.
Liczba porcji: 4