Składniki: 50 ml miodu 50 ml octu winnego 100 ml oliwy z oliwek 2 łyżki soku pomarańczowego 1 łyżka maku ½ kg bezpestkowych winogron ½ kg pokrojonych świeżych fig, moreli, śliwek lub nektarynek 1 ser camembert pokrojony w wąskie cząstki ½ szklanki orzechów włoskich kilka porwanych liści zielonej sałaty Sposób przyrządzenia: W słoju wymieszać bardzo…
Tag: camembert
Sery
Ser Maroilles A.O.C.
by Redakcja • • 0 Comments
Pochodzenie: Nord Pas de Calais Rodzina serów: Sery miękkie Rodzaj mleka: mleko krowie Smak: słodko -kwaśny smak sera długo pozostaje w ustach Zawartość tłuszczu: 45% Pora roku: lato, jesień, zima Opis: Jest to ser tradycyjny, farmerski i rzemieślniczy. Ser ten uważa się za przodka wszystkich serów trapistów. Po raz pierwszy zrobiono go w północnej Francji…
Sery
Ser Camembert de Normandie A.O.C
by Redakcja • • 0 Comments
Sola i Flądra
Sola w sosie z sera camembert
by Redakcja • • 0 Comments
Składniki: 250 g camembert 600 g filetów z soli 2 łyżki mąki 30 g masła 2 łyżeczki soku z cytryny sól, pieprz 250 g śmietany natka pietruszki oraz plasterki cytryny do dekoracji Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do temperatury 150 stopni. Ser camembert pokroić na ćwiartki, obrać ze skórki i zawinąć w folię aluminiową. Podgrzewać w piekarniku…
Sery
Omlet z serem camembert i ziołami
by Redakcja • • 0 Comments
Składniki: 75 g młodego lub mrożonego szpinaku 1 łyżka stołowa soku z cytryny 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek 3 roztrzepane jajka 1/2 łyżki stołowej posiekanego szczypiorku 1/2 łyżki stołowej posiekanej pietruszki 1/2 łyżki stołowej posiekanych liści estragonu 55 g pokrojonego w plasterki sera camembert sól i pieprz masło do smażenia Przygotowanie: Włożyć szpinak mrożony…