Składniki: 500 g buraków 1 jabłko 100 ml śmietany 1 łyżka masła 1 łyżka mąki sól cukier sok z cytryny Sposób wykonania: Oczyszczone buraki zalać wodą i gotować około 1,5 godziny. Po tym czasie odcedzić obrać a gdy ostygną i zetrzeć na tarce. Następnie obrane jabłko pokroić w kostkę i obsmażyć na rozgrzanym maśle około…
Tag: buraki
Listy
Buraki glazurowane
by Tomek Barański • • 0 Comments
Składniki: 500 g buraków 3 łyżeczki brązowego cukru 3 łyżki masła sok z 1 cytryny skórka starta z ½ połowy pomarańczy Sposób wykonania: Oczyszczone buraki zalać wodą i gotować około 1 godziny. Po tym czasie je odcedzić, obrać a gdy osy gna pokroić w ćwiartki. Następnie na rozgrzanym maśle przesmażyć cukier, gdy całkowicie się rozpuści…
Listy
Zasmażane buraki
by Malwina Raj • • 0 Comments
Składniki: 500 g buraków 3 łyżki masła 1 łyżka mąki sól cukier sok z cytryny Sposób wykonania: Oczyszczone buraki zalać wrzątkiem i gotować około 1,5. Po tym czasie odcedzić, obrać a gdy ostygnie zetrzeć na tarce. Następnie na rozgrzanym maśle przesmażyć mąką. Po około 3 minutach dodać buraki razem. Całość wymieszać i smażyć około 8…
Listy
Zasmażane buraczki dodatek do drugiego dania
by Jola Tomczyk • • 0 Comments
Składniki: 1 kg buraków 4 łyżki masła 1 mała cebula 3 łyżki mąki 3 średnie kwaśne jabłka sól, cukier do smaku Sposób przyrządzenia: Buraki umyć, ugotować, ostudzić, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Podprawić zasmażką z tłuszczu, cebuli i mąki. Przyprawić do smaku solą i cukrem,…
Listy
Kwas burakowy do barszczów
by Oliwia Górecka • • 0 Comments
Składniki: 1 kg buraków 1 kromka razowego chleba Sposób wykonania: Oczyszczone buraki pokroić w plastry, które ułożyć w dużym słoju. Następnie zalać je wodą aby wszystkie plastry były zakryte. Na wierzchu ułożyć kromkę chleba. Przykryć słój gaza i odstawi c w ciepłe miejsce na 5 dni. Po tym czasie zdjąć szumowinę i przelać do butelek.…