Składniki:
- 1 szklanka ryżu
- 2,5 szklanki bulionu warzywnego
- szczypta szafranu
- 4 łyżki oliwy
- 3 kolorowe papryki
- 3 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- natka pietruszki lub kolendry
Składniki: 1 szkl. ryżu 2 szkl. bulionu 1 łyżka masła 150 g płatków migdałowych sól Sposób wykonania: Ryż zalać bulionem i gotowca pod przykryciem około 20 minut. Następnie obrane i posiekane migdały uprażyć na suchej patelni. Gdy ryż będzie prawie miękki dodać do niego migdały. Wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodproengo. Wstawić do rozgrzanego piekarnika…
Składniki: 75 dkg kolorowej słodkiej papryki 2 łyżki oliwy 50 dkg dobrej, cienkiej kiełbasy wędzonej 5 pomidorów sól, pieprz, majeranek do smaku Sposób przyrządzania: Paprykę oczyścić, pokroić na ćwiartki, usunąć nasiona. Na patelni rozgrzać olej, dodać paprykę, smażyć kilka minut mieszając, przełożyć do rondla. Do pozostałego na patelni tłuszczu dodać obraną z osłonek, pokrojoną w…