Składniki: brokuły 2-3 ząbki czosnku ½ szkl śmietany gęsta ok. 18% sól łyżeczka octu Sposób wykonania: Brokuły blanszować w osolonym wrzątku około 3 minut po czym je odcedzić. Dodać posiekany czosnek i zalać śmietaną doprawioną do smaku octem i solą.
Tag: brokuły
Listy
Sałatka z brokułów z pomidorem i jajkiem
by Klaudiusz Jagodziński • • 0 Comments
Składniki: brokuły 2 pomidory 1 jajko szczypior 4 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku sól pieprz cukier Sposób wykonania: Brokuły blanszować w osolonym wrzątku około 3 minut po czym je odcedzić. Pomidory pokroić w kostkę a jajka na cząstki. Wszystko razem połączyć. Następnie majonez wymieszać z posiekanym czosnkiem i szczypiorkiem. Polać sałatkę i doprawić jeszcze do…
Listy
Sałatka na zielono
by Karolina • • 0 Comments
Składniki: brokuły groszek świeży ogórek cebula jogurt majonez Sposób wykonania: Brokuły podzielić na porcję, po czym zalać je osoloną wodą i blanszować około 2 minut. Po tym czasie je odcedzić i dodać odcedzony z zalewy groszek, obrany ogórek pokrojony w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać i polać majonezem wymieszanym z jogurtem. Doprawić według gustu.
Listy
Brokuły z wody
by Julian Bielecki • • 0 Comments
Składniki: 500 g brokułów 3 łyżki masła 2 łyżki bułki tartej sól cukier Sposób wykonania: Oczyszczone brokuły zalać wodą, tak aby były przykryte. Następnie dodać ćwierć łyżeczki cukru i łyżeczkę soli i gotować około 15 minut. W między czasie na rozgrzanym maśle zarumienić bułkę tartą po czym polać odcedzone brokuły.
Listy
Łazanki z brokułami
by Marzena Gad • • 0 Comments
Składniki: opakowanie makaronu świderki 40 dag. pieczarek cebula 1/2 kostki masła sól pieprz Przygotowanie: Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Brokuły wrzucić na gotującą się osoloną wodę i ugotować do miękkości. Masło roztopić, zeszklić na nim cebulę, włożyć opłukane i starte na dużych oczkach pieczarki, usmażyć – posolić, doprawić pieprzem. Makron odcedzić, brokuły wyjąć z…