Składniki: karp/około 2 kg/ 2 jajka 6 łyżek mąki (pszenna i ziemniaczana) ½ szklanki bułki tartej ½ kostki masła sok z cytryny sól, biały pieprz do smaku Sposób wykonania: Rybę oczyścić, podzielić na dzwonka, oprószyć solą i pieprzem, lekko skropić cytryną i odstawić na 30 minut w chłodne miejsce. Panierować kolejno w mące, rozkłóconych jajkach…
Tag: boże
Listy
Wigilijna kutia Iwony
by Iwona • • 0 Comments
Składniki: 1 szklanka ziaren pszenicy ½ szklanki cukru 2 szklanki maku migdałowy aromat 4 łyżki miodu płynnego skórka z cytryny 10 migdałów 1 paczuszka rodzynek 2-3 łyżki śmietanki Sposób wykonania: Pszenicę przebrać, sparzyć wrzątkiem i odstawić na noc. 2-3 razy zagotować i odcedzić, ponownie zalać wodą, ugotować do miękkości. Migdały sparzyć i obrać ze skórki,…
Listy
Świąteczna zupa grzybowa Adama
by Adam Leszczyński • • 0 Comments
Składniki: 8 dkg suszonych grzybów/borowiki/ ½ pęczka włoszczyzny liść laurowy ziele angielskie 5 ziaren pieprzu czarnego 1 łyżka masła sól do smaku Sposób wykonania: Umyte grzyby zalać przegotowaną letnią wodą, aż zmiękną i ugotować w tej samej wodzie. Włoszczyznę umyć, pokroić, dodać do grzybów pod koniec gotowania, dodać masło, przyprawić , gotować ½ godziny. Przecedzić,…
Listy
Schab z bakaliami w czerwonym winie
by Grzegorz • • 0 Comments
Składniki: 11/2 kg schabu 2 łyżki oleju szklanka czerwonego wina ½ litra bulionu 8 dkg rodzynek 6 dkg migdałów 6 dkg mielonych migdałów sól, pieprz do smaku szczypta cynamonu Sposób wykonania: Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. W rondlu rozgrzać olej, włożyć mięso i obsmażyć na rumiano z każdej strony. Wlać bulion i…
Listy
Faszerowana kaczka w czerwonym winie
by Marta • • 0 Comments
Składniki:
- 1 kaczka
- 35 dkg słoniny
- 45 dkg cielęciny
- wątróbka z kaczki
- 1 jajko
- ½ szklanki czerwonego wina
- 2 cebule
- po ¼ łyżeczki mielonej papryki i gałki muszkatołowej
- ½ łyżki mąki
- 2 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz do smaku