Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: boże narodzenie

Łosoś

Ciało wydłużone o smukłym trzonie ogonowym. Łuski drobne, 120-130 wzdłuż linii bocznej, 11-15 (najczęściej 12-14) pomiędzy płetwą tłuszczową a linią boczną. Stosunkowo mała spiczasta głowa z szerokim wycięciem gębowym, sięgającym tylnej krawędzi oka. Wszystkie wyrostki skrzelowe pierwszej pary łuków skrzelowych są pałeczkowate. Płaszczyzna lemiesza bez zębów. Na jego trzonie występuje długi rząd zębów, łatwo wypadających wraz ze starzeniem się ryby. Dolna szczęka dorosłych samców zakończona jest chrzestnym, wykrzywionym do tyłu hakiem (kufa), wciskającym się głęboko w jamę podniebienia. Młode ryby, o długości do 15 cm, mają na bokach duże ciemne plamy i czerwone kropki. W morzu łososie mają na głowie i na srebrzystych bokach ciała czarne, okrągłe plamy.


Karp wigilijny

Składniki: 1 karp sok cytrynowy seler cebula kieliszek czerwonego wytrawnego wina skórka otarta cytrynowa kilka ziarenek pieprzu 1/3 łyżeczki imbiru szklanka ciemnego piwa kostki cukru 5 dkg suchego piernika na miodzie lub chleba razowego 5 dkg rodzynek 2 łyżki masła łyżka powideł ze śliwek Sposób wykonania: Karpia  w wadze około kilograma zabijamy i skrzętnie zbieramy krew…

Ziemniaczki pieczone jak na Słowacji

Będąc na Słowacji, dowiedziałam się, że tam gotowane kartofle to tylko półprodukt. Jadłam tam ziemniaczki na różne sposoby .. wszytskie pieczone ! oto mój pomysł: Składniki: Ziemniaczki [wcześniej ugotowane] Papryka Czosnek Cebula Pieczarki Sposób przygotowania: Pokroić ugotowane ziemniaczki na dużą kostkę. Pokroić także paprykę na dość spore kawałki. Nie obierać ząbków czosnku ale nie dawać…