Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: boże narodzenie

Nalewka bożonarodzeniowa

Składniki: ¼ litra spirytusu 1 szklanka przegotowanej wody 10dkg fig suszonych 10dkg daktyli 10dkg suszonych śliwek 10dkg suszonych moreli 10dkg rodzynek 10dkg obranych orzechów włoskich 1 pomarańcza cynamon, goździki, kardamon 25dkg cukru Sposób przyrządzenia: Bakalie pokroić, usunąć pestki. Pomarańczę wyszorować i pokroić w plastry. Ułożyć wszystko warstwami w słoiku przesypując cukrem. Zalać alkoholem zmieszanym z…

Sałatka Maribo*

Składniki: główka sałaty pęczek rzodkiewki 3 grubsze plastry szynki 20 dag żółtego sera 5 jajek pęczek szczypiorku Sos: majonez jogurt naturalny 2 ząbki czosnku Sposób przyrządzenia: Sałatę porwać na małe cząstki ,umytą rzodkiewkę w plasterki,szynkę i ser w kostkę,jajka w ósemki,posypać pokrojonym szczypiorkiem. Sos:majonez wymieszać z jogurtem i przeciśniętym przez praskęczosnkiem.Wymieszacz sałatką,doprawić do smaku solą…

Sergiusz

Upiec biszkopt z 5 jajek. -8 dużych jabłek obrać,pokroić w ćwiartki,zalać 3 szkl wody i ugotować.Wyjąć jabłka i odsączyć. Na soku z jabłek ugotować 2 budynie waniliowe. Jabłka wyłożyć na biszkopt i zalać ciepłym budyniem -2 opakowania wiórków kokosowych -20 dag margaryny -0.5 szkl cukru -2 jajka Margarynę i cukier rozpuścić,dodać wiórki i rozmącone jajka.…

Kociołek po meksykansku

Składniki: 50 dag mielonego mięsa po puszcze białej i czerwonej fasoli puszka pomidorów bez skórki 2 duże cebule 1 zielona papryka 2-3 łyżki oleju 0.5 łyżeczki tymianku sól pieprz do smaku 0.5 łyżeczki papryki słodkiej Sposób przyrządzenia: Fasolę osączyć na sitku. Pomidory rozdrobnic w zalewie, cebulę pokroic w cienkie paski.Rozgrzać w garnku olej ,podsmażyć mięso,dodać…