Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: boże narodzenie

Wigilijny barszcz Marii

Jeśli święta Bożego Narodzenia to nie może zabraknąć na naszych stołach aromatycznego czerwonego barszczu. Do jego wykonania potrzebujesz: buraków, marchewki, majeranku. 
 

Składniki:

  • 2l wody
  • 1/2 kg buraków 
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek startego selera
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • sól
  • pieprz

 

Wigilijna zupa grzybowa Marka

Rozpoczynamy odliczanie do świąt. Dlatego dziś przepis na Wigilijną zupę grzybową. Przepis zawiera: grzyby, włoszczyznę, śmietanę i przyprawy. 
 

Składniki:

  • włoszczyzna 
  • 1 cebula
  • 1 szkl suszonych grzybów 
  • 2 litry wody
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki śmietany słodkiej 30%
  • listek laurowy
  • kilka ziarenek pieprzu
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
 

Klastyczna jarzynowa sałatka na święta

Na świątecznym stole nie może zabraknąć klasycznej jarzynowej sałatki. Dlatego też podajemy dziś na nią przepis. Lista zakupów: ziemniaki, jajka, marchewka, ogórki i kukurydza. 
 

Składniki:

  • 8 ziemniaków
  • 6 marchwi
  • 2 pietruszki
  • 6 jajek 
  • 6 ogórków kwaszonych
  • 2 cebule
  • 1 puszka groszku zielonego
  • 1 puszka kukurydzy
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy 
  • sól
  • pieprz
 

Prosty deser na święta

Nie wiesz jaki deser przyrządzić w święta? Wypróbuj przepis na pyszne zapiekane jabłka. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: jabłek, marmolady wiśniowej, bakalii i cynamonu. 
 

Składniki:

  • 4 jabłka
  • ½ marmolady wiśniowej 
  • 7 herbatników
  • ½ szkl ulubionych bakalii 
  • ½ łyżeczki cynamonu
 

Keks na święta

I kolejny przepis na znakomity wypiek na święta. Tym razem pomysł jak upiec keks. Do jego wykonania potrzebujesz: rodzynek, fig, suszonych śliwek, maki i jajek. 
 

Składniki:

  • 3 łyżki rodzynek
  • 3 łyżki pokrojonych orzechów włoskich
  • 3 łyżki pokrojonych fig
  • 2 łyżki pokrojonych śliwek suszonych
  • 2 łyżki pokrojonych moreli
  • 2 łyżki żurawiny
  • 250 g masła
  • 1 szkl cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego 
  • 2 szkl mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia