Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: boczniaki

Barszcz czerwony z boczniakami

Składniki: 30 dkg białej kapusty 1 duży czerwony burak 1 marchewka 2 ziemniaki 10 dkg boczniaków 1 cebula 2 łyżki oleju 1 łyżka octu 3% liść laurowy sól, pieprz 1 litr wywaru mięsnego Sposób przyrządzenia: Kapustę, obrany burak, cebulę i marchewkę pokroić w słomkę. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Boczniaki jeśli małe pozostawić w całości,…

Placuch z boczniakami

Składniki: 35 dag boczniaków, 4 jajka, 2 łyżki mąki pszennej, 20 ml śmietany 12%, 4 łyżki masła, 1 łyżka szczypiorku, sól, słodka papryka Sposób przygotowania: Grzyby oczyścić osączyć i pokroić w paski. Jajka ze śmietaną ubić, doprawić solą i dodać mąkę.Boczniaki smażyć na maśle ok.5 min.wlać jajka, posypać papryką, posypać szczypiorkiem. Wstawić na 2-3 min.…

Boczniaki w jajecznicy

Składniki: 25 dkg boczniaków 1 cebula masło do smażenia 3-4 jajka ½ szklanki mleka Sposób przyrządzenia: Boczniaki umyć ( nie moczyć ), pokroić w paseczki. Cebule pokroić w ćwiartki i zeszklić na roztopionym maśle. Dodać grzyby, doprawić solą i pieprzem. Dusić do miękkości. Jaja wybić do miseczki, wlać mleko i rozkłócić. Jaja wlać na patelnie…

Ziemniaki zapiekane z boczkiem i boczniakami

Skład: ziemniaki boczek wędzony boczniaki cebula olej sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Ziemniaki obrać, pokroić w plastry, obgotować przez kilka minut, odcedzić. Boczek, oczyszczone grzyby oraz obraną cebulę pokroić w paski. W naczyniu żaroodpornym układać warstwami obgotowane plastry ziemniaków, wymieszane grzyby, boczek i cebulę. Każdą warstwę przyprawić solą i pieprzem, zapiec w piekarniku.

Boczniaki w śmietanie

Składniki:
– 60 dkg boczniaków,
– 3/4 szklanki śmietany,
– 50 g masła,
– 3 dkg maki,
– 1 cebula,
– szczypta zmielonej gałki muszkatołowej,
– sól.

Wykonanie:
Cebulę podsmażamy na maśle, dodajemy pokrojone cienko grzyby i gałkę muszkatołową. Po dodaniu soli do smaku dusimy grzyby przez 25 minut. Pod koniec dodajemy śmietanę z mąką i dusimy aż do zagotowania. Można podawać z pieczywem lub ugotowanymi ziemniakami.

Przepis ze strony http://www.grzyby.cp.win.pl/