Składniki:
- 12 naleśników
- 500 g truskawek
- 3 łyżki cukru
- 150 ml śmietanki 36 %
- 1 łyżka cukru waniliowego
Składniki: 3 gotowe blaty bezowe 200 g gorzkiej czekolady 1 szkl. bitej śmietany łyżka rumu Sposób wykonania: Czekoladę stopić po czym stopniowo dodawać ją do bitej śmietany. Zostawić trochę do dekoracji. Następnie czekoladową masę doprawić jeszcze do smaku alkoholem i przełożyć nią bezowe blaty. Wierzch również posmarować i udekorować czekoladą.
Składniki: 2 łyżeczki mielonej kawy 1 szkl. mleka kieliszek likieru waniliowego ¼ szkl. bitej śmietany łyżka cukru Sposób wykonania: Kawę ugotować na mleku po czym odstawić aby ostygła, wówczas dodać likier waniliowy. Dokładnie wymieszać i przelać do dużych kieliszków. Dosłodzić do smaku. Udekorować bitą śmietaną.
Składniki: 4 blaty ciasta ptysiowego 500 g truskawek 6 łyżeczek żelatyny 3 żółtka 2 łyżki lamparci 2 szkl. bitej śmietany 3 łyżki dżemu truskawkowego Sposób wykonania: Żółtka razem z cukrem ubić na pianę. Następnie truskawki również zmiksować i dodać je do piany razem z campari oraz żelatyną rozpuszczoną w odrobinie wody. Całość delikatnie wymieszać i…