Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tort ptysiowy z truskawkami

Składniki:

  • 4 blaty ciasta ptysiowego
  • 500 g truskawek
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki lamparci
  • 2 szkl. bitej śmietany
  • 3 łyżki dżemu truskawkowego

    Sposób wykonania:

    1. Żółtka razem z cukrem ubić na pianę.
      Następnie truskawki również zmiksować i dodać je do piany razem z campari oraz żelatyną rozpuszczoną w odrobinie wody.
      Całość delikatnie wymieszać i na koniec dodać ubita śmietanę, delikatnie połączyć.
      Blaty ciasta przełożyć truskawkową masą.
      Wierzch cista również posmarować kremem a boki posmarować dżemem.
      Tort wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *