Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: biszkopty

Biszkopt Romualdy

Składniki: 6 (8) jaj 6 (8) łyżek cukru 6 (8) łyżek mąki sól proszek do pieczenia Sposób przyrządzenia: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka roztrzepać, dodać szczyptę soli. Ubijać białka, dodać cukier, dalej ubijać, dodać żółtka- delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Dodać mąkę (+ szczypta proszku do pieczenia), delikatnie wymieszać. Piec w temp. 100 stopni, z termoobiegiem,…

Zupa z głogu

Na 6 osób wziąć ¾ litra suszonego głogu, nalać wodą, aby głóg objęła, włożyć jedną bułkę, rozgotować wszystko, przetasować przez gęste sitko, aby została w nim tylko łuska. Wziąć pół butelki wina, 10 deka cukru, trochę cynamonu, dobrać trochę wody, rozprowadzić tym głóg, raz zagotować i wydać z biszkopcikami lub sucharkami. Na podstawie książki Marii…

Tort biszkoptowy z migdałami

Składniki:

• 8 dag mąki pszennej
• 3 dag mączki ziemniaczanej
• 2 łyżki kakao
• 7 jajek
• 5 dag mielonych migdałów
• 8 dag cukru
• szczypta soli
krem
• 2/3 szklanki mleka
• 3 łyżki mąki
• 30 dag masła
• 10 dag cukru
• kieliszek brandy
• tarta czekolada
• migdały do dekoracji

Ciasto kokosowe I

Składniki: na ciasto • 50 g wiórków kokosowych • 6 jajek • 10 dag cukru • 10 dag mąki • 10 dag utartych biszkoptów • 1 łyżka kakao na poncz • 50 g cukru • 2 łyżki wody • 20 ml likieru pomarańczowego • 20 ml rumu na krem • 1/2 l mleka • 1…