Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: białka

Tort białkowy z rodzynkami

Składniki: 12 łyżek masła 1 szkl. cukru sok i skórka z ½ cytryny 9 białek 1 ½ szkl. mąki 200 g rodzynek Sposób wykonania: Masło utrzeć z dodatkiem mąki oraz cukru po czym nie przerywając ucierania dodać stopniowo sok i skórkę z cytryny. Na koniec wrzucić sparzone rodzynki oraz białka ubite na sztywną pianę. Delikatnie…

Ciastka na szybko

Składniki: 5 białek 1 1/3 szkl. zmielonego cukru 1 1/3 szkl. mąki 100 g cykaty z arbuza Sposób wykonania:Białko ubić z dodatkiem cukru. Następnie dodać mąkę oraz cykatę.Zagnieść dokładnie ciasto po czym je rozwałkować.Z ciasta uformować małe pierniczki, które wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 5 minut.

Zefirek jabłkowy Oli

Składniki: 5 jabłek ½ szkl. cukru 2 białka sok z ½ cytryny Sposób wykonania: Jabłka upiec w piekarniku po czym przetrzeć je przez sito. Dodać do nich cukier oraz białka. Całość mieszać, aż masa zbieleje i zgęstnieje, wówczas dodać do niej sok z cytryny. Masę przełożyć na półmisek, wygładzić wierzch i zamrozić. Można udekorować biszkoptami.