Składniki: 4 białka z jajek sól łyżka octu winnego Sposób wykonania: Zagotować wodę z dodatkiem octu winnego, wówczas białka wlać na wrzątek. Trzymać na ogniu do momentu, aż się zetną. Następnie je odcedzić i pokroić w kostkę.
Tag: białka
Torty
Tort białkowy z rodzynkami
by Lucyna Młynarczyk • • 0 Comments
Składniki: 12 łyżek masła 1 szkl. cukru sok i skórka z ½ cytryny 9 białek 1 ½ szkl. mąki 200 g rodzynek Sposób wykonania: Masło utrzeć z dodatkiem mąki oraz cukru po czym nie przerywając ucierania dodać stopniowo sok i skórkę z cytryny. Na koniec wrzucić sparzone rodzynki oraz białka ubite na sztywną pianę. Delikatnie…
Torty
Tort bezowy
by Elżbieta Królikowska • • 0 Comments
Ciastka
Ciastka na szybko
by Anna Dobosz • • 0 Comments
Składniki: 5 białek 1 1/3 szkl. zmielonego cukru 1 1/3 szkl. mąki 100 g cykaty z arbuza Sposób wykonania:Białko ubić z dodatkiem cukru. Następnie dodać mąkę oraz cykatę.Zagnieść dokładnie ciasto po czym je rozwałkować.Z ciasta uformować małe pierniczki, które wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 5 minut.
Desery
Zefirek jabłkowy Oli
by Ola W • • 0 Comments
Składniki: 5 jabłek ½ szkl. cukru 2 białka sok z ½ cytryny Sposób wykonania: Jabłka upiec w piekarniku po czym przetrzeć je przez sito. Dodać do nich cukier oraz białka. Całość mieszać, aż masa zbieleje i zgęstnieje, wówczas dodać do niej sok z cytryny. Masę przełożyć na półmisek, wygładzić wierzch i zamrozić. Można udekorować biszkoptami.