Składniki: 50 dag truskawek 1 szkl. białek ¾ szkl. cukru pudru łyżeczka żelatyny kieliszek białego słodkiego wina bezy do dekoracji Sposób wykonania: Żelatynę zalać winem i odstawić. Gdy napęcznieje rozpuścić ją w kąpieli wodnej. Następnie białka razem z cukrem ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać stopniowo ostygniętą żelatynę oraz bardzo drobno pokrojone truskawki.…
Tag: bezy
Listy
Ciasto morelowe z bezami
by Maria Szendzielorz • • 0 Comments
Torty
Tort z bezików z owocami
by Helena Gała • • 0 Comments
Składniki: 200 g bezików 1 szkl. soku ananasowego ¼ szkl. białego wina 2 łyżki rumu 100 g cukru szczypta skórki z cytryny i pomarańczy 4 łyżeczki żelatyny Krem: 1 szkl. mleka 3 żółtka 3 łyżki cukru pudru łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki cukru waniliowego ½ kostki masła Sposób wykonania: Do soku z ananasa dodać skórkę…
Kremy
Krem kubański
by Ewa Gugała • • 0 Comments
Składniki: 1 op. śmietany kremówki 1 serek homogenizowany ½ szkl. cukru ¼ tabliczki czekolady 3 łyżeczki żelatyny esencja waniliowa 20 dag bezów Sposób wykonania: Śmietanę z dodatkiem cukru ubić po czym dodać do niej serek, esencję waniliową oraz żelatynę rozpuszczoną w odrobinę wody. Całość dokładnie wymieszać. Bezy ułożyć w małych miseczkach i zalać je kremem.…
Torty
Tort Aleksandry
by Aleksandra Janowicz • • 0 Comments
Składniki: 3 gotowe blaty bezowe 200 g gorzkiej czekolady 1 szkl. bitej śmietany łyżka rumu Sposób wykonania: Czekoladę stopić po czym stopniowo dodawać ją do bitej śmietany. Zostawić trochę do dekoracji. Następnie czekoladową masę doprawić jeszcze do smaku alkoholem i przełożyć nią bezowe blaty. Wierzch również posmarować i udekorować czekoladą.